Обов'язкове ЗНО з математики - реакція на проблему

Які висновки має зробити Україна за результатами дослідження PISA, навіщо нам «страшне» обов’язкове ЗНО з математики, що МОН планує робити з підвищенням якості викладання математики в школах, навіщо оптимізувати мережу шкіл – про це, а також про деякі новації, які Верховна Рада внесла стосовно вищої освіти і які торкнуться студентів та випускників вже з наступного року розповіла міністр освіти та науки Ганною Новосад в інтерв'ю Укрінформу.
Перш за все хотілося б поговорити про результати дослідження PISA, а скоріше – про те, що ми будемо робити, знаючи, на якому рівні наші діти знають, зокрема, математику. Коли дослідження презентували, то окремо наголосили, що 36% дітей не знають математики на базовому рівні.
Є таке словосполучення – PISA-шок, але я не можу сказати, що PISA стала для нас шоком, радше вона підтвердила валідність окремих моніторингових досліджень, які проводилися в Україні за станом нашої освіти, зокрема початкової освіти. Минулого року Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) робив моніторингове дослідження, багато речей знаходять своє підтвердження в результатах PISA.
Загалом потрібно похвалити наших учнів, тому що насправді результат, який вони показали, на загал є хорошим. Безперечно, PISA – це не про місце в рейтингу (серед інших країн — ред.), але якщо подивитися, де ми є порівняно з іншим країнами, то про катастрофу говорити не можна. Але є окремі великі проблеми, які PISA підсвітила, й от із ними потрібно почати працювати.
І насамперед це дуже низький рівень компетентностей у математиці. Оті 36%, які не досягли базового рівня з математики, це — надзвичайно багато, особливо з огляду на те, що базовий рівень — це можливість оперувати, точніше кажучи, виконувати елементарні арифметичні дії й накладати їх на завдання, які відображають реальні ситуації.
36% не змогли цього зробити і це, знову ж таки, підтверджує те, про що давно говорив УЦОЯО, – що з математикою є проблеми і власне результати ЗНО 2018 року лягли в основу рішення колегії МОН про обов’язкове ЗНО з математики, починаючи з 2021 року.